Cum se intampla schimbarea in psihoterapie?
07 Dec 2015

Cum se intampla schimbarea in psihoterapie?

Adevarul este ca mi-e foarte greu sa explic ce duce efectiv la schimbare si vindecare in psihoterapie. O prietena mi-a spus ca e o enigma pe care o rezolva psihoterapeutul si clientul impreuna, cu fiecare client altfel.
Unii clienti vor sa aiba garantia ca psihoterapeutul le va rezolva problema, ca doar d-aia se duc, nu?
Eu zic ca nimeni nu iti garanteaza vindecarea, nici macar doctorul. O sa incerc totusi sa explic cum se produce progresul si ce duce la succes in psihoterapie.
In primul rand relatia care se creeaza intre psihoterapeut si client, care este o relatie de incredere, acceptare, lipsa de judecata, continere, incurajare si libertate. Intr-un fel se recreeaza relatia parinte-copil ca sa se “repare” ce a fost gresit si ca sa se creeze o baza de siguranta de la care se poate evolua. De cele mai multe ori in psihoterapie te dezintegrezi pentru ca mai apoi sa te reconstruiesti un om nou, autentic si asumat, adica inainte sa fie mai bine va fi intai mai rau.
Psihoterapeutul nu iti da solutii si sfaturi pentru ca nu exista o singura solutie care sa functioneze pentru toti oamenii care au aceeasi problema si pentru ca daca el ar da solutia atunci el este responsabilul pentru consecinte, iar asta e in detrimentul clientului, il incurajeaza sa nu isi asume responsabilitatea pentru viata lui, deciziile lui si rezultatele lor, ori omul invata sa ia decizii luand decizii, nu urmand prescriptii.
Psihoterapeutul iti pune intrebari, intrebari pe care de multe ori tu nu ti le-ai pus, pentru ca el vede altfel lucrurile, are experienta si este specializat in lucrul cu psihicul uman.
Problemele si le rezolva clientul singur cu ajutorul psihoterapeutului; este nevoie sa mergi la terapie dispus sa lucrezi cu tine, sa te autoanalizezi sa te observi si sa fii dispus sa schimbi ceva la tine atunci cand iti dai seama care e problema.
In discutie cu psihoterapeutul ajungi sa intelegi si sa te intelegi, sa accepti, sa ierti si apoi sa schimbi.


adina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *