
19 Mar 2016
Terapeutul care contine
In terapie se recreeaza relatia de atasament, ca si in relatia de cuplu, doar ca terapia are rolul de a vindeca ranile emotionale. Asadar terapeutul are rol de “parinte bun, hranitor”, cel care te tine in brate cat ai nevoie si apoi iti da drumul cand te simti pregatit. Relatia de terapie este transformatoare, il ajuta pe client sa se schimbe si sa schimbe tiparele negative, in terapie se creeaza o noua baza de siguranta emotionala.
Cum face asta terapeutul?
Apoi este disponibil pentru tine si pentru nevoile tale, este prezent, atent si implicat.
Nevoia de a fi continut, ingrijit, nevoia de a-i pasa cuiva de tine este una din cele mai importante si cele mai timpurii nevoi, dupa cea de supravietuire. Este o nevoie emotionala de baza si avem nevoie ca ea sa ne fie indeplinita, ca sa putem fi sanatosi emotional, sa avem rezervorul de iubire plin, sa avem de unde da mai departe iubire catre ceilalti.
Datorita fapului ca se recreeaza relatia de atasament din copilarie apar transferul, atunci cand clientul proiecteaza asupra terapeutului conflictele sale infantile/ din copilarie si contratransferul (concepte psihanalitice). De aceea terapeutul are si el nevoie de terapie, in primul rand pentru a fi OK cu el insusi si apoi pentru a preintampina contratransferul.